stoommachine
stoommachine

"Gewaun kallem blΓ¨ve en doΓ’h staumΓ»h…!"

πŸš‚ Welkom bij Stoomkracht! πŸš‚

Wij zijn geen stichting meer, maar onze passie voor stoom leeft voort!

Met trots presenteren wij onze website! Stoomkracht richt zich op het organiseren van Γ©n deelnemen aan unieke stoomevenementen, waarbij werkende historische stoommachines en werktuigen centraal staan. Regelmatig trekken we met onze stoommachines door Den Haag of andere locaties in Nederland, om deze prachtige techniek in actie te laten zien.

Naast de Marshall hebben we een zogenaamd Goulashkanon, van waaruit wij op evenementen onze heerlijke zuurkool met warme worst serveren.

Stoom op Scheveningen

In 2018 brachten we stoom tot leven met het eerste grote evenement: Stoom op Scheveningen. Meer dan 40 werkende stoommachines vulden de binnenhaven tijdens een indrukwekkend tweedaags spektakel. Regelmatig kun je de Marshall zien op evenementen zoals Dordt in Stoom, Furiade of andere door het hele land.

Onze Missie

πŸ”§ Restauratie & Behoud – Het verwerven en restaureren van historische stoommachines in hun originele staat.
πŸ“’ Presentatie & Educatie – Het demonstreren van deze indrukwekkende techniek aan het publiek.
πŸ”₯ Nieuwe Generaties Inspireren – Jongeren enthousiasmeren voor zowel historische als moderne techniek.

Stoomkracht blijft in beweging! Blijf op de hoogte via onze nieuwspagina, Facebook en/of Instagram en ontdek de kracht van stoom. πŸš‚βœ¨

Olav in de krant in de column "Zijn allessie"

 

In mei 2024 sierde Olav en zijn Marshall de pagina "Mijn Allessie" van het AD Haagsche Courant. Hier een korte impressie van het interview:

Olav Schaeffer en zijn Stoompassie: De Marshall Jubilee

In de kelder van zijn ouderlijk huis groeide Olav Schaeffer (61) op tussen miniatuurtrams, gebouwd door zijn vader, een fervent modelbouwer. Die jeugdpassie bracht hem samen met zijn Engelse stoomtrekker uit 1920, de Marshall Jubilee.

Hoewel deze 'boodschappentractor' met vijf ton kleiner is dan sommige reuzen in de stoomwereld, is hij toch imposant. Olav kocht de Marshall in 2011, na het restaureren van een stoommachine uit een kolenoverslagschip.

Een stukje geschiedenis
De Marshall-trekkers van Gainsborough Iron Works hielpen Engeland industrialiseren door paarden op het land te vervangen door krachtige stoommachines. Olav vond zijn exemplaar in Engeland, een paradijs voor stoomliefhebbers, en restaureerde hem samen met een Engelsman.

Stoomerfgoed levend houden
De liefde voor stoommachines erfde hij van zijn vader, die hem en zijn broer meenam naar stoomtreinen in Duitsland. Hoewel zijn vader de Marshall nooit heeft gezien, deelde hij zijn passie. "Het is jammer dat mijn broer er ook niet meer is om dit mee te maken," zegt Olav.

De Marshall in actie
Het opstarten van de Marshall duurt ruim 2,5 uur. Eerst wordt een houtvuur ontstoken, waarna kolen het water in de ketel verhitten. De stoom zet de wielen in beweging, klaar voor nieuwe avonturen.

Avonturen op de weg
Olav beleefde bijzondere ritten, zoals een tocht door sneeuw naar een Engelse pub. En hoewel hij wel eens pech heeft – zoals tijdens een foodtruckfestival – blijft de charme van stoom onverminderd. Elektrisch maken? Geen denken aan. Olav blijft trouw aan 'schone' kolen en het behoud van historisch erfgoed, net als zijn vader destijds met de Tramweg-Stichting.

De Marshall Jubilee is niet zomaar een tractor; het is een rijdend monument vol verhalen en herinneringen. πŸš‚

πŸš—πŸ’¨ Spontaan op pad met stoom en klassiekers! πŸš‚βœ¨

Op een mooie dag kun je zomaar de Marshall tegenkomen in Den Haag of Scheveningen, gezellig rijdend tussen klassieke auto's. Een unieke combinatie van ronkende motoren en sissende stoom, waarmee we samen de charme van historisch vervoer laten herleven! πŸš‚πŸš—πŸ’¨